Bushcraftowa kuchnia VADEMECUM PODRÓŻNIKA

Kociołek myśliwski

Kociołek myśliwski to głęboki, żeliwny garnek z dokręcaną śrubami pokrywą. Potrawy gotują się w nim we własnym wywarze, przy nieco zwiększonym ciśnieniu wewnątrz naczynia. Pod względem zasady działania, kociołek myśliwski działa podobnie do szybkowaru. Z racji konstrukcji kociołka możemy przygotować pyszne danie jednogarnkowe, powoli gotowane, duszone i prażone. Do kociołka możemy wrzucić praktycznie wszystko, każdy składnik, jaki nam się podoba.
Do kociołka wlej olej i wyłóż dno plastrami kapusty.
Ja dodałem boczek, mięso i kiełbasę, pokroiłem na mniejsze kawałki paprykę, cebule i ziemniaki. Dodałem przyprawy. Całość zalałem bulionem, piwkiem i wszystko to przykryłem liśćmi kapusty. Zakręciłem kociołek i ustawiłem nad żarem.
Potrawę należy gotować około godzinę, aż nie zacznie wydobywać się z kociołka para, w sytuacji kiedy temperatura jest za wysoka i osiąga 100 stopni, odstaw na bok, bo wszystko się przypali. Otwórz i sprawdź czy wszystko jest w porządku, czy składniki gulaszu są miękkie. Jeżeli są już odpowiedniej, to możemy danie podawać.
Smacznego!

Loading

Podobne posty