Bushcraftowa kuchnia VADEMECUM PODRÓŻNIKA

Placek, a może omlet

Zaczynamy kolejne gotowanie, do miski wlatuje mąka, jajka, sól, woda, kapka oleju, to wszystko intensywnie mieszamy aż będzie jednolita masa. Następnie do tej samej miski wrzucamy wcześniej obsmażoną kiełbasę i zeszkloną cebulę, wszystko pokrojone w malutką kosteczkę.
Wymieszane, wlewamy na patelnię, masa powinna mieć konsystencję kiślu.
Pieczemy, często ruszając patelnią by ciasto nie przywarło, gdy będzie zarumienione od spodu i nie będzie się przelewało, przewracamy na drugą stronę i pieczemy, często ruszając patelnią, teraz możemy nakładać na wierzch sery, żółty i oscypki. Wszystko przykrywamy pokrywką by sery się roztopiły.
Na talerz…
Dodajemy składniki jakie lubimy – ogórek kiszony, szczypiorek, papryka lub inne.
Możemy też warzywa położyć na placek , przykryć serem i zatopić w nim.

Loading

Podobne posty