Po krótkiej eskapadzie po Opolskich zakamarkach, przyszedł czas na gotowanie kilku daniowe.
Zupa składa się z niewielu składników, ale jest pożywna i szybka w przygotowaniu:
- na patelni zmażymy kiełbasę pokrojoną w kostkę i cebulę do zeszklenia
- pokrojone pieczarki też lądują na patelni i tak długo tam pozostają,aż wyjdzie z nich woda
- oczywiście w tym czasie na ruszcie, bezpośrednio nad ogniem opala się cebula
- No to nadszedł czas kiedy to wszystko ląduje w bulionie, w którym już czekają pokrojone w kostkę ziemniaki
- gotujemy tak długo aż ziemniaki zmiękną
- pierwsza potrawa gotowa można nakładać
Drugie danie to kaszanka pokrojona w talarki:
- na pierwszy ogień leci cebula, pieczemy do zeszklenia
- do niej wrzucamy pokrojoną kaszankę
- i tak pieczemy często mieszając
- kolejne danie gotowe
Nadszedł wieczór, na ruszt wpada kabaczek i patison:
- warzywa pokrojone w talarki układamy na ruszt
- obsmażamy z obydwóch stron aż będą miękkie i rumiane
- Na koniec sól, ostra węgierska pasta i butelka piwa
Dzień upłynął, teraz czas na zasłużony odpoczynek w blasku księżyca.