Bushcraftowa kuchnia VADEMECUM PODRÓŻNIKA

Zupa pieczarkowa, kaszanka inaczej i deser z warzyw

Po krótkiej eskapadzie po Opolskich zakamarkach, przyszedł czas na gotowanie kilku daniowe.

Zupa składa się z niewielu składników, ale jest pożywna i szybka w przygotowaniu:

  • na patelni zmażymy kiełbasę pokrojoną w kostkę i cebulę do zeszklenia
  • pokrojone pieczarki też lądują na patelni i tak długo tam pozostają,aż wyjdzie z nich woda
  • oczywiście w tym czasie na ruszcie, bezpośrednio nad ogniem opala się cebula
  • No to nadszedł czas kiedy to wszystko ląduje w bulionie, w którym już czekają pokrojone w kostkę ziemniaki
  • gotujemy tak długo aż ziemniaki zmiękną
  • pierwsza potrawa gotowa można nakładać

    Drugie danie to kaszanka pokrojona w talarki:

    • na pierwszy ogień leci cebula, pieczemy do zeszklenia
    • do niej wrzucamy pokrojoną kaszankę
    • i tak pieczemy często mieszając
    • kolejne danie gotowe

    Nadszedł wieczór, na ruszt wpada kabaczek i patison:

    • warzywa pokrojone w talarki układamy na ruszt
    • obsmażamy z obydwóch stron aż będą miękkie i rumiane
    • Na koniec sól, ostra węgierska pasta i butelka piwa

    Dzień upłynął, teraz czas na zasłużony odpoczynek w blasku księżyca.

    Loading

    Podobne posty