To malownicze miejsce nad Wartą jest zachwycające. A woda idealna. I w takiej idylli kociołek węgierski jest jak najbardziej wskazany. Wyobraźcie sobie ciepło ogniska, zapach pieczonych ziemniaków i pyrkający kociołek tuż nad ogniem. Kociołkowanie to przygotowywanie potraw w dużym stalowym garnku nad ogniskiem. Jest kilka typów kociołków;
stalowe, emaliowane lub wykonane ze stali nierdzewnej, aluminiowe oraz żeliwne, ale tak naprawdę można wykorzystać garnek zabrany z domowej kuchni i ustawiony na ruszcie, można wykożystać miskę byle by była stalowa i wszystko co macie pod rękom. Kociołek wiesza się nad ogniem lub żarem. Mocuje się go na specjalnym trójnogu, podwiesza na łańcuchu lub tak jak ja ustawia na podwieszonym ruszcie i dzięki temu obok garnka mogę piec kiełbaski, mięso i wszystko to co nadaje się do grillowania. A w samym żarze piec ziemniaki.
Jest to niezwykle efektywny sposób gotowania! Każde danie ugotowane na wolnym ogniu, na świeżym powietrzu smakuje wyśmienicie!
To z pewnością obowiązkowe wyposażenie każdego obozu, biwaku czy wypadu na ryby. Ba! To idealny pomysł na udany ewent. Można go też zabrać na rajd kajakiem wędrownym czy wyprawę off-road.