Bushcraftowa kuchnia VADEMECUM PODRÓŻNIKA

Sos grzybowy z ogniska

Po udany całodniowym zwiedzaniu Podziemnej Polski, przy popołudniowym słonku, czas zabrać się za przyrządzenie aromatycznej strawy z dobrodziejstw lasu, czyli sosu grzybowego ze świeżych grzybów przygotowanego na ognisku. Sos taki jest bardzo łatwy w przygotowaniu i robi się go dość szybko. A smakuje wybornie w tak idyllicznej scenerii jaką daje nam Dzika Polska.
Więc, na rozgrzaną patelnię z gorącym olejem, wsypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i dajemy jej się zeszklić. Następnie dodajemy świeże grzyby, oczywiście oczyszczone ze ściółki leśnej i jeśli jest taka konieczność, dodatkowo je opłukać w misce z zimną wodą.Dodane grzyby smażymy na dużym ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie podlać wodą lub bulionem, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie wlać śmietanę lub z jej braku zmieszaną w kubku mąkę z wodą (nie zagęstą) i doprawić do smaku solą, pieprzem. Teraz można sos grzybowy zdjąć z ogniska lub gotować dłużej, jeśli ma być gęstszy.

Loading

Podobne posty