Bushcraftowa kuchnia VADEMECUM PODRÓŻNIKA

Bushcraftowa kwaśnica

Chłodne dni, to idealny czas na dania z kociołka!
Ten przepis na kociołek wymaga najprostszych składników, dostępnych bez problemu w każdym markecie. Ale potrawy z kociołka mają to do siebie, że łatwo można je wzbogacić według własnego pomysłu.
Boczek potnij w niewielkie paski o długości około 2 centymetrów, następnie rozgrzej w kociołku olej, wrzuć przygotowany boczek na rozgrzany olej, smaż aż do wytopienia tłuszczu, następnie cebulę drobno posiekaj, kiełbasę pokrój w kostkę i ciągle mieszając smaż aż cebula się zeszkli a kiełbasa się zarumieni. Następnie dolewamy wody, wrzucamy ziemniaki i marchewkę pokrojoną w kosteczkę, wody w takiej ilości, by przykryła wszystkie składniki. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kostki bulionowe. Całość gotujemy na wolnym ogniu, gdy ziemniaki będą w połowie gotowe, dodajemy kiszonej kapusty i upieczonych wcześniej ziemniaków z żaru, które nam zostały z poprzedniego wieczoru. Całość gotujemy przez godzinę często mieszając. Gdy gotowanie zbliża się ku końcowi do garnka wlewamy pozostały sok z kiszonej kapusty i kiełbasę w pętku, która przez cały proces gotowania smażyła się obok.
I voila! Można serwować.

Loading

Podobne posty