Bushcraftowa kuchnia VADEMECUM PODRÓŻNIKA

Sos grzybowy z świeżych grzybów

Chcesz przyrządzić smaczny sos grzybowy?
Oto, jak zrobić ten przysmak.
Świerze dopiero co zebrane grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze części, do miseczki i tam czekają na swoją kolej. Świeżych grzybów nie powinno się moczyć w wodzie. Spodnia część kapelusza chłonie wodę jak gąbka.Nóżki grzybów nie obieramy, zeskrobuję tylko ewentualny piach, odcinam końcówkę, która często zabrudzona jest ziemią.

W między czasie na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę aż do jej zarumienienia.

Następnie dodajemy kapkę oleju i wcześniej przygotowane grzyby, całość smażymy cały czas mieszając. Kiedy grzyby puszczą sok dusimy je na mniejszym ogniu do miękkości, przyprawiamy solą i mielonym pieprzem.

Kiedy grzyby będą już miękkie 3-4 łyżki przekładamy do pojemniczka ze śmietaną i dokładnie mieszamy, by zahartować śmietanę, następnie przelewamy na patelnię i mieszamy z resztą grzybów i smażymy do zgęstnienia sosu.

Sos grzybowy ze świeżych grzybów można podawać z makaronami, kaszą, ziemniakami.

Oczywiście w tym samym czasie kiedy szykujemy sos grzybowy obok na ogniu gotują się ziemniaki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Podobne posty