Bushcraftowa kuchnia VADEMECUM PODRÓŻNIKA

Tortilla z kurczakiem z ogniska

Piersi z kurczaka pokrój w małe kostki i przełóż do miski, dodaj przyprawy według uznania i trochę oleju. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilkadziesiąt minut, aby kurczak przeszedł zapachem i smakiem przypraw. Następnie na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę pokrojoną w piórka lub kostki i mięso.
I smaż, tak długo aż mięso będzie upieczone ale i soczyste.

Placki tortilli posmaruj sosem np. amerykańskim, nałóż na nie upieczonego kurczaka, pomidora, paprykę, szczypiorek, tak naprawdę może być każde warzywo jakie masz pod ręką, nawet te z słoika, jeśli lubisz ostre i aromatyczne potrawy, możesz dodać do farszu papryczkę chili, przykryj wszystko żółtym serem. Złóż, zwiń, niema znaczenia jak będzie złożony placek, chodzi o to aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
I teraz Tortille opiekaj na rozgrzanej patelni, ale suchej, bez tłuszczu, po 3-4 minuty z każdej strony, aż ser w środku się rozpuści.
I gotowe!
Smacznegooo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Podobne posty